hazelnut cupcakes with white chocolate-apricot cream

hazelnut cupcakes with white chocolate-apricot cream
Ich.liebe.Cupcakes! Ich bin wirklich verrückt nach diesen kleinen leckeren Mini-Kuchen aus den USA und irgendwie gibt es doch immer eine Gelegenheit so ein kleines Törtchen zu vernaschen, oder?!
Vor kurzem hatte ich dann auch mal wieder Zeit und Ruhe ein neues Rezept auszuprobieren und ich bin wirklich begeistert von dieser leckeren Variante! Die Kombinaton aus nussigem Teig und fruchtig, süsser Creme ist wirklich "fabelhaft"!


Haselnuss-Cupcakes mit weißer Schokoladen-Aprikosen-Creme
(aus "Cupcakes - 55 unwiderstehliche Törtchen" von Katharina Saheicha & Stefanie Bartsch)

Für die Cupcakes: 4 Eier, 150 g Zucker, 200 g Haselnüsse
Für die Creme: 200 g weiße Schokolade, 40 g Butter, 200 g Doppelrahmfrischkäse, 100 g getrocknete Aprikosen
Für die Dekoration: 6 getrocknete Aprikosen

Zutaten für 12 Cupcakes, Zubereitung: 45 Minuten, Backzeit:  ca. 30 Minuten

Zubereitung:
Für den Teig die Eier trennen. Die Eigelbe mit Zucker und Haselnüssen vermischen. Die Eiweiße steif schlagen und unter die Nussmasse heben.

Den Teig in die mit Papierbackförmchen ausgelegte Muffinform füllen. Im vorgeheizten Backofen bei 175 Grad Celsius ca. 30 Minuten backen.

Für die Creme die Schokolade im kochenden Wasserbad schmelzen, bis eine homogene Masse ohne Klümpchen entsteht, dazu gelegentlich umrühren. Aus dem Wasserbad nehmen und 10-15 Minuten abkühlen lassen. Butter und Frischkäse ca. 3 Minuten schaumig schlagen, die noch lauwarme geschmolzene Schokolade dazugeben und alles gut vermischen. Die getrockneten Aprikosen fein hacken und unterheben.

Die Creme mit einem Spachtel auf den ausgekühlten Cupcakes verteilen und mit einigen gehackten Aprikosenstückchen bestreuen.

I.love.cupcakes! I'm really crazy about this little delicious mini-cakes from the U.S. and somehow there is always an opportunity to nibble such a small cake, right?
Recently, I also had time to try a new recipe and I'm really excited about this tasty version! The combination of nutty dough and fruity, sweet cream is really "fabulous"!


hazelnut cupcakes with white chocolate-apricot cream 
(from "Cupcakes - 55 unwiderstehliche Törtchen" by Katharina Saheicha & Stefanie Bartsch)

For the cupcakes: 4 eggs, 150 g sugar, 200 g hazelnuts 
For the cream: 200 g white chocolate, 40 g butter, 200 g double cream cheese, 100 g dried apricots 
For the decoration: 6 dried apricots
 
Ingredients for 12 cupcakes, preparation: 45 minutes, baking time: 30 minutes
 
Preparation: 
Separate the eggs for the dough. Mix the egg yolks with sugar and hazelnuts. Whisk the egg whites until stiff and fold it into the nut mixture.
 
Fill the dough into the baking pan. Bake it in preheated oven at 175 degrees Celsius, for about 30 minutes.

For the cream, melt the chocolate in a boiling water bath until a homogeneous mass without lumps, for that stir occasionally. Remove it from the water bath and cool it for 10-15 minutes. Whisk butter and cream cheese for about 3 minutes until fluffy. Add the still lukewarm melted chocolate and mix well. Chop the dried apricots finely and fold in.

Spread the cream on the cooled cupcakes and sprinkle it with some chopped apricots.

8 comments

  1. It looks yummy!!!
    The pic tempts my appetite.

    XX

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  2. sounds incredibly delicious! i love cupcakes, they're my favorite desert!

    thestyle-child.blogspot.com

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  3. Looks so yummmy! Maybe one day I will try to make it too♥

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  4. I just had lunch and this really tempts me! I have become a follower of your blog:) It is a chance to also practice my German...!

    I would really appreciate it if you visited my blog:

    Stories and Sequins

    and become a follower as well:)

    Thank you in advance!

    Chrysa

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  5. Nice blog dear!
    im following both google connection and also via bloglovin. Hope you do the same :)
    MY BLOG: DRESS UP FOR ARMAGEDDON

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  6. Oh my goodness, these look SO delicious!! Thank you for the recipe. :)

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  7. sounds like a good recepi!
    would love to have you as a follower

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  8. wow that looks delicious <3 and looks super cute!!

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Thanks for your lovely comments!